Αρχική

Η ΕΔΟΝ για τη 18η Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα μεταναστών

Οι αιτίες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους και ειδικά τους νέους σε αναγκαστική μετανάστευση δεν βρίσκονται μακριά και από τη δική μας κοινωνία και πραγματικότητα. Η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η ανισότητα αλλά και οι πόλεμοι που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών κρατών, συνεχίζουν να αποτελούν τις κυριότερες αιτίες. Ίσως στα πλαίσια της κυπριακής κοινωνίας να είναι πιο γνωστές ως αιτίες οι λέξεις ανεργία ή έλλειψη ευκαιριών για τους νέους. Όπως και αν ονομάζονται, η πηγή είναι η ίδια και δεν είναι άλλη από το άδικο και εκμεταλλευτικό κοινωνικό σύστημα, τον καπιταλισμό. 

Υπάρχει παράλληλα και η αντίληψη ότι οι μετανάστες επιλέγουν να φύγουν από την πατρίδα τους, ενώ οι πρόσφυγες αναγκάζονται. Δυστυχώς και οι δύο ομάδες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν, πατρίδα, πολλές φορές και οικογένεια, όταν στη χώρα τους δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση τους. Όταν για παράδειγμα στην Κύπρο υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουν εξαντλητικά, κάτω από «ευέλικτα ωράρια», για 500 ευρώ, ώστε κάποιοι να μπορούν να λένε ότι  έχει μειωθεί η ανεργία, τότε εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στην επιλογή και τον εξαναγκασμό.
 
Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και για τους μετανάστες που καταφεύγουν στην Κύπρο για εξεύρεση εργασίας και πολλές φορές γίνονται θύματα ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει επιδεινώσει φαινόμενα εκμετάλλευσης μεταναστών, εμπορίας, ακόμη και φαινόμενα να χάνονται καθημερινά ζωές στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Ως ΕΔΟΝ με αφορμή τη 18η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα μεταναστών, θέλουμε για ακόμα μια φορά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και παράλληλα να ανανεώσουμε τη δέσμευση μας ότι, ως η επαναστατική Οργάνωση νεολαίας του τόπου, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους και όσα αποτελούν αιτία για αυτό το φαινόμενο. 

Ενώνουμε λοιπόν τις φωνές μας με όλους τους νέους τους κόσμου, μετανάστες και μη, στηρίζουμε τα οργανωμένα σύνολα μεταναστών στην Κύπρο και τα δίκαια αιτήματά τους, και απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να προωθήσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές, οι οποίες να αγγίζουν όλες τις πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος, εφαρμόζοντας το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προς υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι θέτοντας πάνω από όλα το κεφάλαιο και το κέρδος.

18/12/2016
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Last modified on Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 11:01
loader