Αρχική

Η ΕΔΟΝ για τη Μέρα Αγνοουμένων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2010 ανακήρυξε την 29η Οκτωβρίου Μέρα Αγνοούμενων ως ένδειξη αμέριστης συμπαράστασης προς τις οικογένειες των αγνοούμενων της Κυπριακής Τραγωδίας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ επ’ ευκαιρίας της ημέρας αυτή εκφράζει ξανά την οδύνη του, αλλά και υποστήριξη του προς τους συγγενείς των αγνοούμενων που επί δεκαετίες περνούν τον δικό τους Γολγοθά μη γνωρίζοντας την τύχη των πολυαγαπημένων τους προσώπων.

Οι αγνοούμενοι αποτελούν ένα από τα πιο οδυνηρά αποτελέσματα του διπλού ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος, της προδοσίας και της κατοχής του 1974, που υφίσταται μέχρι και σήμερα. Πρόσφατα μάλιστα, η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων σε έκθεση για την πρόοδο των Ανθρωπολογικών, Γενετικών και Αρχαιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιεί μετά τις πρώτες εκταφές του 2005 αναφέρει ότι από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους έχουν ταυτοποιηθεί οι 632, ενώ από τους 492 Τουρκοκύπριους έχουν ταυτοποιηθεί οι 193.

Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι το έργο που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια είναι πολύ σημαντικό, όμως το κλειδί για την πλήρη εξιχνίαση του όλου ανθρωπιστικού ζητήματος το έχει η Τουρκία που δυστυχώς ακόμη δεν έχει ανοίξει τα αρχεία του τούρκικου στρατού και των άλλων υπηρεσιών Άμυνας που θα φέρουν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες. Καίριο ρόλο στις πιέσεις προς την Τουρκία έχει η διεθνής πολιτική σκηνή που καλείται να επιδείξει το απαραίτητο σεβασμό στο όλο θέμα και να οδηγήσει τα πράγματα έτσι ώστε να υπάρξει κινητικότητα και το θεμιτό αποτέλεσμα.

Εν κατακλείδι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πραγματική δικαίωση των αγνοουμένων, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση αυτή θα καθιστά την πατρίδα μας λεύτερη και το λαό μας επανενωμένο, μακριά από λεγόμενες μητέρες πατρίδες και πραγματικό αφέντη του νησιού μας.

 
Γραφείο Τύπου
Κ.Σ ΕΔΟΝ
28/10/2017

Last modified on Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 14:55
loader